9. februar 2016

Nyfødtfotografering, når er best og hvordan foregår det?

Om du har søkt etter noe som har med nyfødtfotografering å gjøre så finner man kjapt ut at de to første ukene i et lite barns liv er på mange måter hellige. Og om man er førstegangsforeldre så er det dessverre sånn at man finner ut dette når det er for sent. Barnet er plutselig (og jeg mener plutselig) blitt fem uker gammelt, er mye våkent, og har allerede mistet mange av lydene og rynkene som det hadde de første to, tre ukene etter fødsel.

Så da er det for sent da, når ungen er tre uker gammel? Er nyfødtbildene tapt for alltid? Desverre, for de fleste ja. Noen barn er små av vekst og sover godt til tross for at de er både tre og fire uker gamle, så i enkelte tilfeller kan det gå. Jeg har fotografert babyer helt opptil 5 uker og fortsatt kunne med
god samvittighet kalle det nyfødtfoto, men det hører til unntakene. Jeg har også hatt babyer på bare 8 dager innom som har vært våken gjennom hele fotosession på drøyt to timer. Så her får vi hele spekteret. 

Hva skal til, og hvordan foregår det?
Det enkleste i verden er jo å planlegge hvordan et barn sover, spiser, bæsjer og alt det der, ikke sant? Lett som en plett? Vel...kanskje ikke. Det er også derfor jeg ber alle nybakte foreldre om å prøve å holde barnet sitt våkent i minst to timer før fotosession. Dette gjelder også mat, de siste to til tre timene før session må mamma og pappa tåle litt (eller en del) skriking etter mat. Dette vet jeg er alvorlig vanskelig for enkelte, men resultatet er at når foreldrene og barnet er ankommet studio og endelig får lov til å gi mat, så er sjansen veldig stor for at barnet sovner dypt og at vi får de bildene som vi er ute etter.

Når foreldrene ankommer sammen med lillepia eller lillegutt (eller begge deler), så får de installere seg i forrommet til studioet og kle av barnet. Her skifter de til ny bleie som settes løst på (for å unngå strammemerker i huden) og pakker så barnet inn i et mykt teppe. Så bærer det inn i studio hvor
temperaturen er ca 25-26 grader, her får mor (eller far) sette seg ned i sofaen og gi barnet mat. Så mye mat som han eller hun har lyst på. Vi har helt enkelt lyst til å fylle alle behov på dette punktet slik at søvnen sniker seg innpå.

Da er det klart for fotografering, som noen ganger går unna på under timen og noen ganger tar lenger tid dersom det må koses og mates og bysses innimellom.

Jeg booker aldri mer enn ett barn for en slik fotosession i løpet av en dag simpelthen fordi jeg ønsker at vi skal ha tid til å ta vare på både foreldre og barn. For noen ganger kan det ta ganske lang tid. Gjennomsnittet ligger på like over to timer.

Bildene fra en slik session er fine i dag, og verdifulle i morgen. Når du en dag står opp om morgenen og drikker en kopp kaffe mens du mimrer tilbake til dagene hvor konfirmanten din fikk plass i armkroken din; først da vil du oppdage hvor glad du er for at du fikk disse bildene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar