6. januar 2016

Skriv, Stryk, Skap

!!OPPDATERING: Jeg holdt da ikke ut et helt år, men har uansett en ganske grei samling med avisutskrifter liggende på facebooksiden (link lenger ned). Satser på å ta opp tråden en annen gang!


Et kreativt rotehode, har jeg sagt om meg selv. Og det stemmmer nok ganske bra, for jeg må jobbe hardt for å få konkretisert det jeg har inni hodet over på noe håndfast. Derfor jeg har begynnt å søke etter idéer som kan hjelpe hodet mitt å lage system i kaoset og da hjelper det å lese. Det hjelper å kopiere. Uten skam! Vel, nesten da.

Original er jeg ikke. Originalitet er et uoppdaget plagiat, sies det, og det har jeg begynnt å leve etter. Men i stedet for å stå å si "se for et geni jeg er" så vil jeg heller være dønn ærlig å si "se hva jeg gjør med andres ideér". Skal jeg stjele en idé, så vil det være idiotisk å ikke prøve å gjøre den til sin egen. Så det prøver jeg på.

Austin Kleons bok "Steal Like an Artist" oppmuntrer til akkurat dette, og hva er ikke mer passende enn å kopiere mannen som forteller oss at vi skal kopiere. En av hans fantastiske ideér (som han selv har stjelt) er utgitt i i bokform og heter Newspaper Blackout. Her stryker Kleon ut ord for ord i avissidene og skaper nye historier av ord som andre har skrevet, fantastisk enkelt og veldig utttryksfullt. Jeg tenkte, jeg kan vel prøve på det samme?

Så derfor startet jeg prosjektet "Skriv, Stryk, Skap" som er å finne på FacebookHver dag gjennom et helt år skal jeg bruke www.an.no som utgangspunkt for å finne en
artikkel jeg skriver ut på godt gammeldags papir, for å så sette meg til å stryke ut ord helt til jeg har noe nytt, noe meg, på dette papiret. Nyskapende? Definitivt ikke. Men jeg synes det er morro, og det store spørsmålet for meg er hva det blir av dette til slutt. Hva skal det brukes til. Skal jeg bruke det til noe? Jeg har en plan, men den holder jeg for meg selv en stund.

I hverdagen så gir dette prosjektet meg masse fint. Det gir meg et påskudd til å slå av dataen en stund, mens jeg sitter med sprittusjene og papiret. Det er deilig tilfredstillende å holde på med noe så  grunnleggende analogt. Det gir hodet mitt får fri fra alt annet mens jeg holder på, og det stimulerer den kreative delen av meg som jeg er så ivrig etter å bruke.

"Men, Anders, er ikke du fotograf?" ....hører jeg dere sier. Jo, sant, så hvorfor bruke tiden sin på ikkefotografiske prosjekter? Fordi det er morsomt, og fordi det er kreativt. Jeg har troa på at det vil hjelpe meg som fotograf. Det er bare å vente å se.

Prøv selv. Skap noe!

Talast!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar