15. januar 2016

Rasjonell Harry Potter?

Man kan vel egentlig si at Harry Potter allerede er til en viss grad for nerder, for ikke å snakke om at de egentlig er skrevet for barn og ungdom, og at språket i bøkene er deretter. Det hjelper ikke at de norske utgavene er håpløst dårlig oversatt (hastverksarbeid), noe som gjør de til tider vanskelig å lese. Jeg har (som nerden jeg er) lest alle bøkene, både på norsk og engelsk, og er fortsatt litt forelsket i det underlige magiuniverset som Rowling har skapt, men jeg merker at jeg begynner å falle litt ifra. Dels på grunn av språket, dels på grunn av logikken eller mangel på logikk og sammenheng med enkelte ting. Detaljer har jeg overhodet ikke tenkt å dvele med, da det simpelthen tar for mye tid.

Like før jul ramlet jeg inn på en artikkel på nrkbeta som het "Hva ville skjedd om Harry Potter ikke vokste opp i kottet under trappen", og den fanget interessen min. Det første jeg tenkte var at da ville mine døttre ikke kalt kottet under vår trapp Harry Potter-kottet, og det neste jeg tenkte var at her kommer en masse tull og vas med
overdådige kjærlighetshistorier og tull med Harry og Hermine osv. osv....men, jeg fant noe annet også, som skulle forandre min interesse angående fan fiction.

Så lang historie kort, via artikkelen fant jeg da nettsiden til en ny variant av universet til Rowling som heter "Harry Potter and the Methods of Rationality" og er skrevet på engelsk av Elizer Yukowsky. Elizer er en amerikansk forfatter som jobber med mye av det stoffet som presenteres i boken om Harry Potter. Her er mye vitenskap, teorier og rasjonalisering av magi.

Sålangt er jeg veldig fascinert. Dette er en Harry Potter i mitt hjerte, som tenker logisk og vitenskapelig, som utfordrer Rowlings univers på måte som bare kan forstås ved å lese boken.

Ha en god dag!

Anders


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar